Basit usulun genel şartları
Basit usulün şartları genel ve özel şartlar olmak üzere iki kısma ayrılır. Basit usulün genel şartları aşağıdaki gibidir:
- Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak gerekir.
(işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocuklar, namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz)
- İş yeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, (Emsal kira bedeli gayrimenkulün bulunduğu yerdeki belediyeden alınabilir) üçüncü bir kişiden kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedeli toplamının Büyükşehir belediye sınırları içinde 2019 yılı için 9.000-TL, diğer yerlerde de 6000-TL’yi aşmaması gerekir. (Bu tutarlar her yıl güncellenir)
- Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olmamak gerekir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 2’nci maddesindeki (7) adet gelir unsurundan ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde edenler basit usulden yararlanamazlar. Ancak, diğer gelir unsurlarını elde edenler basit usulden yararlanabilecektir. Gerçek usulde vergilendirilmeyip stopaj usulü ile vergilendirilen çiftçiler, basit usulden yararlanabilecektir.