Çift kabinler binek otomobil mi

Bilindiği üzere, pikaplar bazı durumlarda binek otomobil, bazı durumlarda da kamyonet sayılmaktadır. Navara, L200, Amarok, Hilux ve Mercedes çift kabin araçlar eğer binek otomobil sayılırsa birçok vergisel avantajdan da yararlanamamaktadırlar. Buna mukabil, eğer bu araçlar kamyonet sayılırsa da birçok vergi avantajından yararlanmaktadırlar.

Çift kabinler binek otomobil mi

Bilindiği üzere, pikaplar bazı durumlarda binek otomobil, bazı durumlarda da kamyonet sayılmaktadır. Navara, L200, Amarok, Hilux ve Mercedes çift kabin araçlar eğer binek otomobil sayılırsa, başta gider kısıtlaması olmak üzere, birçok vergisel avantajdan da yararlanamamaktadırlar. Buna mukabil, eğer bu araçlar kamyonet sayılırsa da birçok vergi avantajından yararlanmaktadırlar. Bu makale de pikap ve çift kabin aynı manada kullanılmıştır.

Pikapların/Çift Kabinlerin Binek Otomobil veya Kamyonet Olup Olmadığın Nasıl Anlarız?

Pikapların kasasının uzunluğu, iki aks arası mesafenin yarısından daha uzunsa 87.04 gtip numaralı kamyonet, kasanın uzunluğu iki aks arasındaki mesafenin yarısından daha kısa olursa 87.03 gtip numarası ile binek otomobil olarak adlandırılmaktadır. Piyasada pikapların büyük bir kısmı 87.04 gtip numaralı kamyonet olsa da bazıları da 87.03 gtip numaralı binek otomobil olarak piyasaya çıkmaktadır.

Dolayısıyla 87.03 gtip numaraları olanlar binek oto sayılacak, 87.04 gtip numaralı olanlar da kamyonet olacaktır. Bu araçların 4*2 veya 4*4 olmaları veya arazi taşıtı olup olmamaları bunların binek oto veyahut kamyonet olma vasfını değiştirmeyecektir.

Pikapların 87.03 veya 87.04 Olduklarını Nasıl Anlarız?

Pikap araçların binek otomobil mi yoksa kamyonet mi olup olmadıklarını ya “uygunluk belgesine” bakmakla ya da “ÖTV 2A” beyannamesine bakmakla anlayabiliriz. Bu araçların 4*4 veya 4*2 olmaları 87.03 veya 87.04 kodundan olup olmamasını ilgilendirmeyecektir. Yani, 4*4 olanlar 87.03 binek oto da olabilir, 87.04 kodundan kamyonette olabilir. Dolayısıyla pikap almadan önce vergisel durumun öğrenmek için uygunluk belgesi ile ÖTV 2A beyannamesine bakmak yararlı olacaktır.

Çift kabin araç alırken sıfır alınıyorsa aracın 87.03’mü yoksa 87.04’mü olduğuyla alakalı olarak bayideki uygunluk belgesine bakılması gerekir. Eğer ikinci el alınıyorsa da aracın kamyonet veya binek otomobil olup olmadığıyla ilgili olarak, MTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesinden ÖTV 2A beyannamesinin hangi kodla verildiğiyle ilgili yazı almak gerekir veya soruşturmak gerekir.

Pikaplar Binek Otomobil ise Vergilendirme Nasıl Yapılır?

Pikaplar eğer yukarıda anlatıldığı üzere 87.03 gtip numaralı binek otomobilse bu araçlar hem gider-amortisman kısıtlamasına tabi olacak, hem de bu araçları alırken ödenen KDV ve ÖTV dahil maliyetin bir kısmı maliyet yazılabilecek, hem de bu araçları alırken ödenen KDV indirilemeyecektir. Ayrıca söz konusu araçları alırken kamyonete göre yüksek ÖTV ödenecektir. Ayrıca, binek oto sayılan pikaplar işletmenin envanterine kayıtlı olsalar bile bunlar için ödenen MTV gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacaktır.

Pikaplar Kamyonet ise Vergilendirme Nasıl Yapılır?

Pikaplar eğer yukarıda anlatıldığı üzere 87.04 gtip numaralı kamyonet ise bu araçlar, gider-amortisman kısıtlamasına tabi olmayacak, hem de bu araçları alırken ödenen KDV  indirilebilecek, hem de bu araçları alırken ödenen ÖTV düşük oranda olacaktır. Ayrıca, kamyonet sayılan pikaplar işletmenin envanterine kayıtlı olduğu takdirde, bunlar için ödenen MTV gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılabilecektir.

Binek Oto Sayılan Pikap ve Araçlar Hangileridir?

  • Kasanın uzunluğu iki aks arasındaki mesafenin yarısından daha kısa olan pikaplar, (Genel Kural)
  • Otomobiller,
  • Karavanlar,
  • Tamamı camlı olan Transporter ve benzeri araçlar,
  • Ön koltuklar ile ortası camlı olan Transporter ve benzeri araçlar,

Kamyonet Sayılan Pikap ve Araçlar Hangileridir?

  • Kasanın uzunluğu iki aks arasındaki mesafenin yarısından daha uzun olan pikaplar,(Genel Kural)(Amerikan tarzı pikaplar)
  • Şoför mahallinin camları açık olan ve bunun dışında ardadaki camların tamamı kapalı olan H100’ler,
  • Tek kabinli olan H100’ler,
  • Doblo tarzı araçlardan arka camları tamamen kapalı olanlar,
  • Ön koltukların olduğu yer hariç arka tarafın tamamı (orta ve arka bölümü) kapalı olan Transporter ve benzeri araçlar,

2 YORUMLAR

    • Araç dönüşümleriyle alakalı olarak konu çok ayrıntılı ama genel olarak kurallar aşağıdaki gibidir. Konuyu vergilendirme ve teknik açıdan ele almak gerekir. Aşağıdaki anlatım vergilendirme açısından geçerlidir.

      II sayılı listede bulunan kayıt ve tescile tabi olan araçları (otomobil, kamyonet, midibüs, otobüs vs.) 5 yıllık süre geçmeden otobüs, midibüs ve 87.04’deki diğerleri grubunda bulunan araçlara çevrilebilir. Bu durumda bu çevirme işlemleri ÖTV açısından vergiye tabi olmaz.

      ÖTV II sayılı listede bulunan kayıt ve tescile tabi araçları (otomobil, kamyonet, midibüs, otobüs vs.) iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde 87.02, 87.03 ve 87.04’deki araçlara dönüştürülürse, dönüştürme sonrasında adına kayıt ve tescil yapılandan önceki ödenen ÖTV mahsup edilir; değişiklik tarihindeki aracın ÖTV’si alınır. Yani bu işlem vergiye (ÖTV) tabi tutulur.

      II sayılı listedeki araçları iktisap tarihinden itibaren 5 yıl sonra kendi aralarında dönüştürebilir, yani ÖTV’ye vergiye tabi olmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin