Home Vergi Usul Kanunu İşi bırakma nedir

İşi bırakma nedir

Sürekli vergilendirmeyi gerektiren bir vergiye tabi olan kişi veya kurumun bir işyerinde hâlihazırda yaptığı iş ve faaliyetlerin kesin olarak sonlandırması işlemine işi bırakma denir. Sürekli vergiden kasıt gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, stopaj ve sürekli damga vergisi mükellefleridir.

İşi bırakma

İşi bırakma nedir, işi bırakma bildirimi nasıl yapılır. Sürekli vergilendirmeyi gerektiren bir vergiye tabi olan kişi veya kurumun bir işyerinde hâlihazırda yaptığı iş ve faaliyetlerin kesin olarak sonlandırması işlemine işi bırakma denir. Sürekli vergiden kasıt gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, stopaj ve sürekli damga vergisi mükellefleridir.

İşlemlerin yazlık-kışlık işler nedeniyle uzun süre ara verilmesi ya da kısmen veya geçici olarak durdurulması işi bırakma sayılmamaktadır.

Vergi mükellefleri işlerine eğer üç aydan daha uzun sure ise ara veriyorlarsa ve arzu ederlerse işi bırakıp sonra tekrar ise başlayabilir. Burada belirtilen 3 aylık süre kanuni bir süre olmayıp kapatıp tekrar vergi mükellefiyetini açmanın maliyeti göz önünde bulundurularak, 3 aylık süreçte işi kapatmadan boş beyanname vermek daha mantıklı olduğu için belirtilmiştir. Ancak, bu durum gerçek kişiler için geçerlidir. Kurumlar tasfiye ile işi bıraktıkları için bu durum kurumlar için geçerli değildir. Dolayısıyla kurumlar işe geçici ara verdiklerinde işi bırakmaları hem zordur, hem de mantıklı değildir.

İşi bırakma bildirimi formu

İşi bırakma bildirimi vergi dairelerinden temin edilebileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden de temin edilebilir.

İşi bırakma bildirimi süresi

İşi bırakma bildirimi süresi 30 gündür. İşi bırakma yoklaması 30 gün içinde yapılır. Ancak, büyük vergi dairelerinde iş yoğunluğundan dolayı bu süre uzayabilir. İşi bırakma evrakı işi bırakma bildirimi ve iptal edilen fatura ve varsa ÖKC kapatma belgesinden oluşur. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin