Peştemallık nedir?

Gerçek veya tüzel kişilerde peştemallıklar da mukayyet değerleriyle değerlenir.

İlk tesis ve taazzuv giderleri ile peştemallıkların muhasebeleştirilmesi

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre peştemallıklar ile ilk tesis ve taazzuv giderleri eşit tutarda ve eşit sürede muhasebeleştirildiği için bu giderler için azalan bakiyeler usulü amartisman yöntemi uygulanmayacak ve normal amortisman yöntemi uygulanacaktır. 

Peştemallık nedir?

Peştemallık nedir ve nasıl tanımlanır. Bir işletmenin başka bir işletmenin iktisadi kıymetini satın alması sonucu, iktisadı kıymeti satan işletmeye piyasa rayicinin üzerinde ödenen bedele peştemallık denir. Peştemallığın piyasada bilinen adı hava parasıdır.

Peştemallıklar nasıl değerlenir?

Vergi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerde peştemallıklar mukayyet, yani kayıtlı değerleriyle değerlenir. Peştemallıkların aktifleştirilerek amortisman üzerinden gider yazılması zorunludur. Bunun istisnası o yıl için amortisman için belirlenen ve doğrudan gider yazılabilen tutardır. Değeri 01.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere tespit edilen tutar olan (1.400 TL) lirayı aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri (1.400 TL) lirayı aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar aktifleştirilmeden, amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilecektir.

Peştemallıkların TFRS’ye göre değerlemesi

Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (TFRS) göre peştemallıkların değerlemesi, Vergi Usul Kanunu’ndan daha farklı esaslara bağlanmıştır. Peştemallık ile şerefiye uygulaması farklı esaslara bağlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin