Tebligat nedir?

Herhangi bir devlet dairesi tarafından idari eylem veya işlemler açısından hüküm ifade eden olayların, söz konusu olayları ilgilendiren kişi ve kurumlara karşı hem bilgi vermek hem de bu idari eylem ve işlemlere karşı ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde hakkını arayabilmek için ilgili kişilere idarece belirlenen usul ve esaslara göre haber verme işlemlerine tebliğ denir.

Tebligat Nedir?

Herhangi bir devlet dairesi tarafından idari eylem veya işlemler açısından hüküm ifade eden olayların, söz konusu olayları ilgilendiren kişi ve kurumlara karşı hem bilgi vermek hem de bu idari eylem ve işlemlere karşı ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde hakkını arayabilmek için ilgili kişilere idarece belirlenen usul ve esaslara göre haber verme işlemlerine tebliğ denir.

Tebliğ işlemleri getirdiği sonuçlar itibariyle çok önemli hukuki durumları ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle tebliğ işlemleri yapılırken çok önemli araştırma yapmak gereklidir. Aksi durumda yapılan tebliğ usulsüz olacak, verilen emekler tamamen boşa gidecektir.

Tebliğ İşlemlerinde Olumsuz Durumlar Nelerdir?

Tebliğ işlemlerini genel olarak PTT kurumu yapmaktadır Ancak, PTT kurumunda çalışan sirkülasyonu çok fazla olduğu ve eğitimler yetersiz olduğu için tebliğ konusunda gerekli özen gösterilememektedir. 

Özellikle tebliğ işlemine dava açacak kişilerin çoğunlukla gelen evraktan haberleri dahi olmamaktadır. Evraklar bazen ya muhtarlığa ya da alakasız bir akrabaya veya mahalleli birisine teslim edilmektedir. Burada alakasız kişilere yapılan tebligatlar sonucunda, hem bu kişiler muhatabın gizli veya mahrem bilgilerine ulaşmış oluyor, hem de asıl tebliğden etkilenen ve tebliğ yapılması gereken kişinin tebliğden haberi olmuyor. Bunun sonucunda mükellefler bazı durumlarda dava açma sürelerini de kaçırabilmektedir. Tebliğ evrakının teslimi ile bilgiye buradan ulaşılabilir.

Vergi Dairelerince Yapılan Tebliğlerde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Vergi daireleri veya kurumlar tebligatları kendi memurları eliyle de yapmaktadır. Bu tebligatlar, PTT’nin yaptığı tebligatlara göre daha sağlıklı olmaktadır. Ancak, bu durum vergi dairelerine veya kurumlara önemli derece de külfet getirmektedir. Her şeyden önce tebligat bu kurumların asıl işi değildir. Bunun yanında, tebliğ işlemlerine ayrı eleman ve araç sağlamaları ve bu işlemleri takip etmeleri ekstradan iş yükü ve maliyet getirmektedir. Vergi dairelerinde tebliğle ilgili ortaya çıkan olumsuz durumlar veya dikkat edilmesi gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Eğer tebliğ alındısı ile tebliğ edilen evrak MTV gibi vergilerle alakalı ise bu gibi evraklara (vergiye dava açılamaz, tebligata açılabilir) tahakkuk işlemi önceden kesinleştiği için dava açılamayacaktır. Dolayısıyla bu gibi evraklar daha önce kesinleşen ancak vadesinde ödenmeyen verginin takibe girdiğini ve ödenmesini ve/veya mal bildiriminde bulunulması haber vermeyi amaçladığı için bu tebligatlar normal usule göre yapılabilir.
  • Eğer tebliğ edilen şey ceza ihbarnamesi ise buna önemle dikkat etmek gerekir. Bu tebligatlar yapılırken de ilgili kişinin dava açma hakkını kullanabileceği için tebligat kurallarına azami dikkat etmek gerekir.
  • Şirketlere tebliğ yapılacağı zaman şirketlerin o andaki yetkililerinin veya ortaklarının kim olduğu tespit edilmelidir. Mükellefler genelde Ticaret Sicilde yaptıkları ortaklık veya yöneticilik devirlerini vergi dairesine bildirmezler. Bu nedenle vergi dairesindeki sicil kayıtlarındaki şirket ortaklık ve yöneticilik bilgileri genelde güncel olmayacaktır. Ancak, takip servisinden tebliğ alındısı bastırıldığında, sicil bilgilerine göre tebliğ alındıları çıkmaktadır. Bu nedenle ihbarname tebliğlerinde kesinlikle şirketlerin o anki ortak ve yöneticileri, sistem sorgulamasının yanında mutlaka Ticaret Sicil Gazetesi’nden tespit edilip, ona göre tebliğ işlemlerini yapmak gerekir.
  • Adi ortaklıklara veya İş ortaklıklarına yapılacak tebligatlarda tebliğin yapılacağı kişi veya kurum karıştırılmamalıdır. İş ortaklığının tebliği, iş ortağının şahsi şirketine yapılamayacaktır. Aksine iş ortağının tebliği de iş ortaklığına yapılamayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin