Vergi ve cezalarda indirim nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 376’ncı maddesine göre, vergi ziyaı cezaları, usulsüzlük cezaları ve özel usulsüzlük cezalarında indirim müessesesi düzenlenmiştir. Söz konusu duruma göre ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden (6183 10.Madde) teminat göstererek, vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezalar yarı oranında indirilecektir.

Mükellefler ödeyeceğini taahhüt ettiği vergiler ile vergi cezalarını yukarıda bahsi geçen süre içerisinde ödemez ya da bunlara dava açarsa, işbu madde hükmünden yararlanamazlar. Yukarıda anlatılan hükümler, verginin aslına bağlı olmadan kesilmiş olan usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanmaktadır. Genel anlamda 

Hangi vergi ve cezalar, vergi ve ceza indirimden yararlanamaz?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 112’nci maddesindeki gecikme faizi ile 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesindeki gecikme zammı vergi ve ceza indiriminden yararlanamayacaktır. VUK’un 376. maddesine göre vergi ve cezai indirimden yararlananlar, bu vergi ve cezalar için uzlaşma hükümlerinden yararlanamayacaktır. Uzlaşma hükümlerine göre üzerinde uzlaşılan vergi ile cezalar içinde, mezkur Kanunun 376. maddesindeki vergi ve ceza indiriminden yararlanamayacaklardır.

Vergi ve cezalarda indirim müessesesi neden var?

Vergi ve cezalardan indirim müessesesi, esas itibariyle uzlaşmadan yararlanamayan veya yararlanmak istemeyenler için getirilmiş bir indirim müessesedir. 

Vergi ve cezalarda indiriminden nasıl yararlanılır?

Vergi ve cezalardan indirim için gerekli şartları taşıyan mükellefler vergi dairelerine başvurarak, vergi dairelerinde maktu olarak bekletilen hazır dilekçeleri doldurabilir ve/veya interaktif vergi dairesi üzerinden yine ilgili vergi dairesine başvurup, indirimden yararlanabilirler.

Vergi ve cezalarda indirim ile izaha davet veya pişmanlık ve ıslah uygulamasının farkı nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 370’inci maddesindeki izaha davet ile 371’inci maddesindeki pişmanlık ve ıslah müessesesi beyana dayanan tarhiyatlar için, aynı Kanunun 376’ncı maddesindeki cezalarda indirim ise ikmalen, idarece  ve resen önerilen tarhiyatlar için uygulanır. Genel anlamda VUK’taki izah müessesesi, pişmanlık ve ıslah kurumu ile vergi ve cezadan indirim müessesi mükelleflerin hakkı olduğu gibi aynı zamanda idari çözüm yoludurlar.

Kaynak: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin