Yabancı Paraların Değerlemesi
Yabancı paraların değerlemesi, borsa rayici üzerinden yapılır. Borsa rayicinin oluşmasında muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınmalıdır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit olunur. Ancak, ülkemizde yabancı para borsası olmadığı için Maliye Bakanlığının belirlediği oranlar üzerinden değerleme yapılır. Fakat yıl içinde bakanlık kur belirlemesi yapmadığı için merkez bankasının belirlediği kurlar değerlemede kullanılacaktır.
Bu madde hükmü yabancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da cari olacaktır. Bunlardan vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçlar, bu Kanunun 281 ve 285 inci maddeleri uyarınca değerleme günü kıymetine irca edilebilir. Ancak, senette faiz oranının yazılı olmadığı durumlarda değerleme gününde geçerli olan Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LİBOR) esas alınır. Borçların değerlemesiyle ilgili bilgiye buradan ulaşılabilir.
Maliye Bakanlığı nakit dövizler için efektif kur, nakit dışı dövizler için döviz kuru üzerinden, Merkez Bankası nakit dövizler için efektif alış kuru, nakit dışı dövizler içinse döviz alış kuru üzerinden değerlemeler yapılır. Yabancı paralar için hem kur değerlemesi hem de faiz değerlemesi yapılır. Yabancı parayla verilen sipariş avansları için kur değerlemesi yapılabilir (özelge).
Kaynak: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu