VERGİ KAYBI, VERGİ KAÇAKÇILIĞI VE VERGİ KAYIP KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEME YOLLARI İLE GELECEKTE VERGİ KAYBINA NEDEN OLABİLECEK BAZI SİYASİ, SOSYOLOJİK VE EKONOMİK FAKTÖRLER
1. GİRİŞ
Vergi kaçakçılık usulleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 359’uncu maddesinde tadadi olarak sayılmış olup, uygulamada vergi kaçakçılığı kavramı genelde daha geniş bir anlamı olan vergi kaybıyla eşit anlamda kullanılmaktadır. Oysa vergi kaybı ve vergi kaybına yol açan nedenler, vergi kaçakçılığından çok daha geniş bir kavram olup, vergi kaçakçılığı da vergi kaybına yol açan temel nedenlerden biri olarak görülmelidir. Bu manada, vergi matrahlarının azaltılması suretiyle vergi gelirlerinde kayba yol açan bütün unsurlar, vergi kaçakçılığı sayılmayacaktır.
Vergi kaçakçılığının gerçekleşme usulleri ayrı ayrı olarak açıklanacak olup, bu bağlamda vergi kaybına yol açan nedenlerde ayrıntılı olarak incelenecektir. Vergi kaybına yol açan nedenler çok çeşitli olup, bu bağlamda vergi kaybına yol açan nedenlere; hukuki nedenler, sosyal nedenler, mali ve ekonomik nedenler, idari ve teknik nedenler ile yapısal nedenler gösterilebilir. İşbu çalışmamızda vergi kaybı, vergi kaçağı ve vergi ziyaı eş anlamda kullanılacak olup, tahsil edilemez hale gelen vergilerde vergi kaybı olarak nitelendirilecektir.
Bu çalışmada, verginin tanımı ile vergiyle ilgili diğer kavramlar, verginin türleri, vergi kaybı ve vergi kaybına yol açan nedenler ile bu nedenlerden bir tanesi olan vergi kaçakçılığının türleri öncelikle kısaca tanımlanacak ve aynı zamanda vergi kaybı ile vergi kaçakçılığını önleme yolları ile gelecekte vergi kaybına neden olabilecek bazı siyasi ve ekonomik faktörler incelenecektir. Öte yandan, vergi kayıp ve kaçakçılığının ülkeler arasında bazı benzerlikleri olmakla birlikte, yerel unsurlar çok daha değişken olduğu için daha çok yerel uygulamalarda ortaya çıkan vergi kayıp ve kaçakçılığı ile ilgili kavramlar ve açıklamalar üzerinde durulacaktır.
Makalenin devamı aşağıdaki linkte bulunmaktadır.