Home Vergi Usul Kanunu Mükellefin Ödevleri Ticari defterlerin zayi olması nedir?

Ticari defterlerin zayi olması nedir?

Ticari defter zayi olması durumunda dava nasıl açılır?

Ticari defter ve belgelerin kaybolması veya herhangi bir mücbir sebep nedeniyle kaybedilmesi durumunda dava hasımsız olarak açılacaktır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasına karar vererek, elde edeceği sonuca zayi kararı verir veya defterleri kaybedenler gerekli önlemleri almamış ise veyahut herhangi bir mücbir sebep yoksa ya da zayi nedeniyle mükellefin öne sunduğu sebepler kabul edilmezse zayi belgesi verilmeyebilir. Bu konuda mahkemenin takdir hakkı bulunmaktadır.

Ticari defterlerin zayi olması nedir?

Ticari defterlerin zayi olması nedir ve ticari defterlerin zayi olması durumunda ne yapmak gerekir. Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa, tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini istemelidir. Ticari defterlerde yanlış kayıt yapılması durumunda, yanlış kayıtların nasıl düzeltilmesi gerektiğine ilişkin yazıya buradan ulaşılabilir.

Defter ve belgelerin zayi olması nedeniyle hangi mahkemede dava açılır?

Ticari defterlerin zayi olması durumunda zayi davası, işyerinin merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesinde, eğer o ilde veya bölgede Asliye Ticaret Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacaktır. Gerçek kişi olan tacirin ölümü halinde mirasçıları ve ticareti terk etmesi halinde kendisi, defter ve belgeleri saklamak ve ibraz etmekle yükümlüdür.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin