Aile Yardımı Nedir?
Resmi evlilik bağıyla evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık alamayan eş için 1500 (BKK kararı ile 2134) çocuklardan her biri için 250 gösterge rakamı (0 ila 6 yaş çocuklar için 1 kar artırımlı verilir) aylık katsayı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenecektir. Aile yardımı ödeneği, belirlenen göstergelerin aylık katsayı ile çarpılması sonucu bulunur.
Eşlerden birine, iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha az ise yalnızca aradaki fark ödenecektir. Boşanma durumunda ise aile yardımının (çocuk için) kime yapılacağına mahkemeler karar verecektir.
Aile Yardımı Nasıl Ödenir?
Aile yardımı devlet memurlarına her ay maaşlarıyla birlikte ödenmektedir. Aile yardımı eğer karı ve koca memur ise sadece kocaya verilmektedir. Aile yardımı hiçbir vergiye tabi tutulamaz ve haciz edilemez.
Aile Yardımına Nasıl Hak Kazanılır?
Memurlar, eşleri için aile yardımına evlendiği zaman, çocuk içinse çocuğun doğduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanmaktadır. Aybaşı kavramı aylıklarda ayın 15. Günü olarak anlaşılmalıdır.
Aile Yardımı Ödeneği Hakkını Kaybetme Durumu
Memurlar, eş dolayısıyla aldıkları aile yardımlarını eşten boşanma veya eşin ölümü durumunda, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını isi çocuğun ölümü veya mezkur Kanunun 206. Maddesinde belirtilen hallerin vukuu durumunda olay tarihi takip eden ay başından itibaren kaybederler.
Aile yardımının hesaplanmasına buradan ulaşabilirsiniz.