Defter beyan sistemi nedir

İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde edenler ve basit usule tabi vergi mükelleflerin kayıtlarının tutulması, serbest meslek erbaplarıyla ile işletme hesabı esasına göre tutulan defterlerin elektronik ortamda tutulması ve saklanması ile diğer bazı işlemlerin yapılması için kamunun yapıp yönettiği bir platformdur.

Defter beyan sistemi 

Defter beyan sistemi nedir, defter beyan sistemi kimleri kapsıyor. İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde edenler ve basit usule tabi vergi mükelleflerin kayıtlarının tutulması, serbest meslek erbaplarıyla ile işletme hesabı esasına göre tutulan defterlerin elektronik ortamda tutulması ve saklanması, vergi beyannameleri ile dilekçelerinin elektronik ortamda verilmesi ile elektronik ortamda düzenlenmesine imkân sağlayan, yönetimini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı elektronik bir kamu platformudur.

Defter ve Beyan Sisteminin Mükelleflere Olan Faydaları Nelerdir?

  • Defter ve beyan sisteminde, yüksek ücretler vererek alınan muhasebe programlarının yaptığı birçok işlemi ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
  • Defter ve beyan sisteminde tutulan defterler, tasdike tabi olmadığı için tasdik ücreti vs. ödenmemektedir.
  • Verilerin saklanması sorumluluğu idarede olduğu için bunun için özel şirketlere yüksek ücret ödemezsiniz ve e-defterlerin kaybedilmesi durumunda gizleme vb. durumlar için vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmazsınız.
  • Platformun kullanımı sade ve kolaydır. Platform size derli ve toplu bir kayıt düzeni olanağı sağlar.
  • Defter ve beyan sistemi kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltır.
  • Muhasebe programı ve benzer platformlara olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
  • Fatura ve benzeri belgelerin pos olmaksızın platformda oluşturulmasına imkânını verir.
  • Günümüzde mükelleflerin en çok sıkıntı çektiği verilerin saklanması noktasında siber saldırı ve benzer saldırılara karşı ücretsiz üstün bir koruma sağlar.

Defter Beyan Sisteminde Tutulan Defterlerin Tasdik Yükümlülüğü Var mıdır?

Defter beyan sisteminde tutulan ve normal şartlarda tasdike tabi olan defterler, noterler tarafından tasdik edilmeyecektir. Dolayısıyla defter beyan sistemine kayıtlı olan mükellefler, hem kâğıtla uğraşmak zorunda kalmayacak, hem de defter tasdikleri için mali müşavirlere ve/veya noterlere tasdik bedeli vermeyecektir.

Defter Beyan Sisteminde Tutulan Defter ve Belgeler Nasıl Muhafaza Edilir?

Defter muhafaza sisteminde tutulan defter ve belgelerin saklanma yükümlülüğü tamamen Gelir İdaresi Başkanlığı’na aittir. Elektronik ortamda tutulan defter ve belgelerin siber saldırıya uğrama ihtimali çok fazladır. Çünkü işletmelerin kendi iç muhasebe programları ile e-defter hizmeti sunan platformların birbirine entegre edilmesi ve/veya işletmelerin bu sistemi güvenliğiyle birlikte kurması hem çok maliyetlidir, hem de teknik olarak bu çaptaki işletmeler için kolay bir uygulama değildir. Ayrıca işletmelerin kendi serverlarında gerekli güvenlik önlemlerini alıp, saldırılarla baş etmeleri ve/veya orta dereceli hizmet aldıkları şirketlerin bu saldırıları karşılama veya durdurabilme kapasiteleri sınırlıdır veya yoktur.

Gelir İdaresi Başkanlığı, defter beyan sistemine girilen verilerin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan bu platform hizmetini mükelleflere şimdilik ücretsiz verilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin