Karşıt Tespit Tutanağı Nedir?

Herhangi bir vergi mükellefi incelemeye alındığında, bu mükelleften mal alan veya aynı mükellefe mal satan kişilere bilgi isteme yazısı gönderilir. Bilgi isteme yazısına istinaden bilgi talep edilen mükellefin ilgili dönem defter ve belgeleri talep edilir. Elde edilen bilgi, belge ve defter kayıtları üzerinden, incelenen mükelleften alınan veya ona satılan malların gerçekten alınınıp alınmadığı tespit edilip tutanağa geçirilir.

Bu kapsamda, incelenen mükelleften mal veya hizmet alanların veya ona mal veya hizmet satanların ilgili belgeleri (fatura) defterine kayıt edip etmediği, malların taşıma işlemlerinin nasıl ve kimler tarafından yapıldığı, alınan veya satılan malların ödemelerinin nasıl ve kim tarafından, kimlere yapıldığı ve bunların banka belgelerinin olup olmadığı tespitleri ayrıca yapılır.

Tüm bunların sonunda karşıt tespit yapılanlarla birlikte “Karşıt Tespit Tutanağı” düzenlenir ve karşıt tespit yapılan firmanın sahibi veya temsilcisiyle birlikte karşılıklı olarak imzalanır.

Karşıt Tespit İşlemi Vergi İncelemesi Olarak Görülür mü?

Karşıt tespit talebi veya karşıt tespit tutanağı vergi incelemesi olarak görülmez. Karşıt tespit sonucunda bilgi ve belge talep edilen kişi ve kurumların defter ve belgeleri incelendikten sonra karşıt tespit tutanağı tutulur, ancak vergi inceleme raporu yazılmaz. Ancak, normal bir vergi incelemesinde hem vergi inceleme tutanağı tutulur hem de gereken veri inceleme raporları yazılır.

Karşıt tespit tutanağına cevap verilmemesi durumuna buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin