Basit usul şartları

Basit usulde mükellefiyet, kanunun belli şartları taşıyan vergi mükelleflerine sağladığı, yılda bir kere sadece gelir vergisi beyannamesi verilen, gecici vergi ödenmeyen ve yaptıkları işlemler KDV'den istisna edilmiş olan basitleştirilmiş bir mükellefiyet çeşididir.

Basit Usulde Mükellefiyetin Şartları

Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesine göre ticari kazanç, VUK hükümleri ile aynı Kanunda yazılı bilanço hesabı, işletme hesabı ve basit usule göre tespit edilebilir. Yani, ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri için yukarıdaki üç farklı mükellefiyet çeşidi öngörülmüştür.

Basit usul mükellefiyette ticari kazancın tespitinin nasıl yapılacağı GVK’nın 46’ncı maddesinde açıklanmıştır. Basit usulde mükellef olabilmek için GVK’nın 47’nci maddesindeki genel şartlar ile 48’inci maddesindeki özel şartları topluca taşımak ve aynı zamanda, aynı Kanunun 51’inci maddesindeki sayılan işleri de yapmamak gerekir. Bunun yanında, Bakanlar Kurulu Kararnamelerinde belirtilen işler ile bu Kararnamelerde belirtilen illerdeki nüfus sayıları da dikkate alınarak belirlenen işleri de ayrıca yapmamak gerekmektedir.

Basit usulün genel şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Basit usulün özel şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Basit usul mükellefi olanların şube açma şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

“Basit usulde mükellefiyet, kanunun belli şartları taşıyan vergi mükelleflerine sağladığı, yılda bir kere sadece gelir vergisi beyannamesi verilen, gecici vergi ödenmeyen ve yaptıkları işlemler KDV’den istisna edilmiş olan basitleştirilmiş bir mükellefiyet çeşididir.”

basit usul

 

Basit usule tabi olan mükellefler, yılda bir kere 014 kodundan gelir vergisi beyannamesi verirler. bunun dışında herhangi bir beyanname vermezler. ancak, 3065 sayılı KDV Kanununun 9’uncu maddesine göre bazı durumlarda kdv tevkifatı sorumlulukları doğabilir.

basit usul

Gelir Vergisi Kanunu’nun 51’inci maddesindeki işlerden herhangi birini yapanlar, basit usulde mükellefiyetten faydalanamazlar.

Basit Usule Tabi Olanlar Başka Yerde Çalışabilir mi?

Basit usul mükellefler, GVK’nın 47’nci maddesindeki genel şartlardan biri de kendi işinde bilfiil çalışmaktır. Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Dolayısıyla basit usul mükellefler kendi işinin dışında başka bir işte çalışırsa bilfiil çalışma şartı bozulacağından takip eden takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilmeyebaşlanacaktır.

Basit usulde mükellef olanların elde ettikleri gelirler gelir vergisinden istisna edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin