Kripto para nedir

Kripto paralar, dijital paranın bir çeşidi olarak görülmektedir. Kripto paralar, kendi aralarında merkezileştirilmiş veya merkezileşmemiş gibi ayrımlara tabi tutulmaktadır. Kripto paralar, esasında belli bir algoritmaya göre yazılmış kripto edilmiş yazılımlardır.

Kripto para nedir

Kripto paralar, dijital paranın bir çeşidi olarak görülmektedir. Kripto paralar, kendi aralarında merkezileştirilmiş veya merkezileşmemiş gibi ayrımlara tabi tutulmaktadır. Kripto paralar, esasında belli bir algoritmaya göre yazılmış kripto edilmiş yazılımlardır. Ancak, bu yazılımların gelişmişliği ve farklı kripto borsalarda alım satımlarının yapılması onların değerini artırmaktadır. Bunun yanında, kripto paraların değişik işlemlerde kullanılması ve konvertibl olması da kripto paraların değerini artıran bir unsur olarak görülmektedir. Öte yandan, bazı büyük şirketlerin veya devletlerin kripto paraları ödeme aracı veya ödeme platformu olarak kullanması ya da varlık olarak bulundurması da bu paraların değerini artırmaktadır.

Son dönemlerde pandemi koşullarında insanların ek geliri hedeflemesi nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kripto varlıklara büyük meblağlar yatırıldığı görülmektedir. Öte yandan, ülkemizde son yıllarda enflasyon nedeniyle görece gelir kaybına uğrayan ücretli kesiminde gelir kaybını telafi için araba alım-satımı, borsa (Bist) ve kripto borsalara yöneldiği görülmektedir. Özellikle gelir kaybını en yüksek seviyede yaşayan ve ticaret yapması yasaklanan memur kesiminin borsa ve kripto varlıklara yöneldiği görülmektedir.

Kripto varlıklardan günlük olarak % 100 veya % 500 gibi yüksek oranlarda kazançlar sağlandığı şeklinde haberler her tarafta dolaşmaktadır. Ancak, bu kazanç oranları şimdilik doğru olsa bile, kazananların kaybedenler üzerinden kazandığı unutulmamalıdır. Bunun yanında, kripto varlıklarda çok kısa zamanda aşırı oynaklıklar dolayısıyla zarar-stop uygulamaların da işe yaramayacağı ve zararlarında aynı şekilde yüksek oranlarda olacağı asla unutulmamalıdır.

Öte yandan, kripto varlıklardaki aşırı oynaklıkların yanında, 5x veya 10x gibi değerler üzerinden kripto para alım ve satımının yapılması da aşırı derece de risk içermektedir. Bu nedenle, kripto borsalar yerine vergisel olarak sorun olmayan BİST (hisse senetleri kazançlarından elde edilen gelirlerden % 0 stopaj alınmaktadır) gibi hukuksal düzenlemelere tabi borsalarda hisse senedi alım satımının yapılması herkesin yararına olacaktır. Nihayetinde yüksek risk, yüksek kazanç sağladığı gibi daha yüksek oranda da zarar getirebilecektir. Bu nedenlerle, özellikle küçük birikimleri olanların bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanında kesinlikle ama kesinlikle borç alarak ve/veya kredi çekerek borsalara para yatırılmamalıdır.

Kripto paralar hangi borsalarda veya platformlarda işlem görmektedir?

Kripto paralar ve/veya diğer alt coinler başta Binance ve Huobi olmak üzere, yüzlerce borsada işlem görmektedir. Binance ve Huobi gibi platformlar aslında klasik anlamda borsa sayılmazlar. Çünkü normal borsalar ülkemizdeki gibi SPK vb. kurumların denetimi altındadır. Ancak, kripto paraların genel olarak kaide ve kuralları veya hukuksal alt yapıları bulunmamaktadır. (özellikle Türkiye’de) Burada sadece Binance ve Huobi gibi platformlar, kendi sistemleri üzerinden alım satımı yapılacak kripto paralara bazı kaide ve kurallar getirebilmektedir.

Kipto Paralar Vergilendirilmeli mi?

Son dönemlerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir çoğu, kripto paralardan elde edilen gelirleri vergilendirmek için hukuki alt yapıyı oluşturmaya başlamıştır. Zira bir yerde gelir varsa, devletler vergi hakkı kapsamında bunun vergisini talep edebilecektir. Bunun yanında, son dönemlerde gerek insanların mevduattan uzaklaşarak kripto paralara yatırım yapması, gerekse de borsalardan malvarlıklarını çekerek, kripto paralara/borsalara yatırmaları devletlerin vergilendirme kapasitesini olumsuz etkileyecektir. Tasarrufların kripto paralara kayması, uzun dönemde vergisel açıdan önemli bir dışlama etkisini ve vergi kaybını da beraberinde getirecektir. Öte yandan, tasarrufların tamamen kayıt dışı bir sektöre kayması da hiçbir ülkenin faydasına olmayacaktır.

Ülkemizde de Dünya’daki gelişmelere paralel olarak kripto paraların teknik ve idari olarak tanımlanması ve vergilendirilmesi noktasında teknik, idari ve hukuksal alt yapının düzenlenmesi çalışmaları devam etmektedir. Muhtemelen OECD çalışmaları ve mali yapının benzer olduğu bir ülkenin vergilendirme yapısı baz alınarak, bir çalışma yapılacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin